Kasvissyöjälle ja vegaanille joulu voi tuntua pahalta, jos joutuu kuulemaan ja näkemään paljon hehkutusta lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden syömisestä. Monia henkilöitä ahdistaa jo etukäteen ajatus siitä, että jouluaatto pitää viettää muuten niin ihanien ihmisten seurassa, mutta muiden elollisten olentojen syömistä seuraten.
Tässä joulupöytään muutama toimintavinkki, joiden avulla ehkä saatetaan välttää pahimmat mielenpahoittamiset puolin ja toisin.
Kasvisruoka maistuu kaikille
Monet perinteiset jouluruoat, kuten laatikot, on mahdollista valmistaa ilman eläinperäisiä tuotteita ilman, että kukaan varsinaisesti huomaa suurta eroa. Esimerkiksi kaurakermalla saa ihanaa täyteläisyyttä ja rasvaisuutta laatikoihin. Suosittelen tekemään mahdollisimman monista ruoista vegaaniset versiot kaikille eikä pelkästään juhlien vegaanille.
Jälkiruoat on tosi helppo toteuttaa vegaanisena, sillä reseptejä on valtavasti. Myös valmiita ja ennestään jo tuttuja tuotteita on kaupoissa paljon. On myös kannatettavaa keksiä ihan uusia, yhteisiä jouluherkkuja, jotka sopivat kaikille.
Jos vegaanille on omat laatikot sekä rosollit ja sekasyöjille omansa, se konkretisoi sitä erillisyyden tunnetta, jota eri ruokavalioita noudattavat henkilöt saattavat tuntea. Jos taas kaikki voivat lusikoida laatikoita samoista kulhoista, kuuluvat kaikki samaan porukkaan.
Kata ruoat muualle kuin ruokapöytään
Ruoat kannattaa kattaa ihan muualle kuin juuri siihen kasvissyöjän nenän alle. Tämä on myös käytännöllistä, sillä ruokapöytä rauhoittuu näin syömiseen ja seurusteluun, kun pöydässä istuvien ei tarvitse kurkotella ja ojennella kippoja toisilleen.
Ruoan alkuperästä ei kannata puhua ruokapöydässä
Kasvissyöjällä on useimmiten hyvät perustelut sille, miksi hän on kasvissyöjä. Eläinten kohtelu on sekä eettisesti että ympäristön kannalta monin tavoin ongelmallista. Syitä on monia muitakin, mutta ruokapöytä ei ole tälle keskustelulle kuitenkaan paras paikka.
Jos et itse ole kasvissyöjä, älä kysy kasvissyöjän motiiveista ruokailun aikana. Jos taas olet kasvissyöjä, älä ota omaa tai muiden ruokavaliota puheeksi joulupöydässä. Pahimmillaan tämä voi aiheuttaa riitaa ja pahaa mieltä. Tietoa eläintuotannon ongelmallisuudesta on todennäköisesti vaikea uskoa tai ottaa vastaan, jos samaan aikaan syö niitä ongelmallisia asioita.
Ruoasta ja sen alkuperästä saa tietysti puhua, mutta se kannattaa tehdä puolueettomalla maaperällä eli jossakin muualla kuin ruokapöydässä. Kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse tietää vastausta. Jos olet kasvissyöjä ja joku kysyy vaikean kysymyksen, voit sanoa, että et tiedä vastausta kysymykseen, mutta voit selvittää asiaa ja palata siihen myöhemmin.
Jos keskustelu käy ruokapöydässä tai missä vain muulla sellaiseksi, että siitä tulee jollekulle paha mieli, on täysin ookoo mainita asiasta tai vaihtaa puheenaihetta huomaamattomasti.
Vitsaile hyvällä maulla
Huumori on todella tärkeä asia. Vieläkin tärkeämpää on se, että vitsi naurattaa kaikkia sen sijaan, että vitsissä nauretaan jollekulle, joka sitten tuntee olonsa epämukavaksi. Ole kuitenkin armollinen kanssavitsailijoille. Jos joku kertoo huonon tai monta kertaa kerrotun vitsin esimerkiksi sopimuksesta pupun kanssa, voi olla parempi vain hymähtää sille iloisesti ja vaihtaa puheenaihetta.
Valmistaudu etukäteen
Voi olla kiusallista joutua pöytään, jossa itselle ei ole mitään syötävää. Tämä on yleensä helppo ennakoida ilmoittamalla omasta ruokavaliosta etukäteen. Jos olet kasvissyöjä, kerro joulupöydän järjestäjälle etukäteen, mitä voit syödä ja tarjoudu auttamaan reseptien, tuotteiden ja tarjoilujen kanssa. Jos taas olet järjestämässä joulukattausta ja tiedät, että paikalle on tulossa kasvissyöjä, pyydä häneltä lisätietoja.
Toivotan kaikille lukijoille ja sattumalta tänne päätyneille lempeää joulun aikaa, miten ikinä sitten sitä vietättekään!