perjantai 8. helmikuuta 2013

Tomaattinen kukkakaali-papukastike

Tämän kuvan tarkoituksena on hienovaraisesti reteillä maailman hienoimmalla kangaskassilla.

Täällä vietetään perusruokaperjantaita, mutta vähän isommalla vaivannäöllä, nimittäin tekemällä itse pastaa! Jee!

Tomaattinen kukkakaali-papukastike (3–4:lle)
  • 1 rkl öljyä
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tlk kuorittuja tomaatteja (tai tomaattimurskaa)
  • 1 suippopaprika
  • 1 pieni kukkakaali
  • n. 4 dl keitettyjä valkoisia papuja (esim. vahapapuja)
  • 4 dl vettä
  • 2 tl maissitärkkelystä
  • 2 tl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippurirouhetta
  • 1 pieni tulinen kuivattu chili
  • 1 tl kuivattua meiramia
  • 2 tl kuivattua basilikaa
  1. Hienonna sipuli sekä valkosipuli ja kuullota niitä hetki öljyssä.
  2. Lisää tomaatit. Muussaa tomaatteja pienemmäksi perunasurvimella.
  3. Kuutioi suippopaprika ja paloittele kukkakaali pienehköiksi paloiksi. Lisää ne kastikkeeseen.
  4. Sekoita maissitärkkelys veteen, ja sekoita neste tämän jälkeen kastikkeeseen.
  5. Lisää kaikki loput aineet. Anna kiehua n. 10 minuuttia eli kunnes kukkakaalit ovat kypsiä.
  6. Tarjoile pastan kaverina.
Jos teet itse pastan, valmista sen taikina ihan aluksi ja jätä se lepäilemään siksi aikaa, kun teet kastikkeen 5-kohtaan saakka.

Annoksen voi viimeistellä epämääräiseksi cashewpähkinäparmesanilla.
Tein tänään toista kertaa elämässäni tuorepastaa, ja taikina tuntui kädessä juuri niin ihanalta kuin sen muistinkin tuntuvan. Vaikka kuivapastan ostaminen kaupasta on noin kaksi tuhatta kertaa tätä yksinkertaisempaa, niin aion pastataikinan käsituntuman vuoksi tehdä pastaa itse vastaisuudessakin.

Ai niin, on se myös maultaan tosi hyvää. En tiedä, onko se parempaa kuin kuivapasta, mutta ainakin eri tavalla tosi hyvää.

Varmuuden vuoksi tein pastataikinan kulhossa enkä pöydällä.

Tuorepastan ohje on mukailtu Myllyn parhaan Durumvehnäjauho-pussin kyljestä – jossa ei muuten siinäkään olla sitä mieltä, että kananmunan käyttäminen tuorepastan valmistamisessa olisi jotenkin oleellinen juttu. Jee, Myllyn paras!

Tuorepasta (n. 2:lle)
  • 4 dl durumvehnäjauhoja
  • 2 dl vettä
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 tl öljyä
  1. Mittaa jauhot isoon kulhoon ja tee niiden keskelle kolo.
  2. Mittaa loput aineet kolon keskelle ja ala sekoitella.
  3. Vaivaa taikinaa noin viisi minuuttia, jotta siitä tulee oikein kiinteä.
  4. Peitä taikina tai laita se muovipussiin ja anna sen levätä vähintään 15 minuuttia. (Jos käytät pastakonetta, voi lepäämisen kuulemma skipata.)
  5. Laita vesi kiehumaan ja lisää sen sekaan suolaa.
  6. Kaulitse pastataikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi, taita levy kolminkertaiseksi ja kaulitse uudestaan. Toista tämä vaihe pari kertaa.
  7. Kauli taikina noin parin millin paksuiseksi levyksi ja leikkaa se esim. pitsaleikkurilla puolen sentin levyisiksi nauhoiksi.*
  8. Nosta levyt kiehuvaan veteen ja keitä 2–3 minuuttia.
* Huomautan, että tämän vaiheen jouduin tekemään pariin kertaan, sillä ekalla kerralla pastanauhat tarttuivat toisiinsa kiinni, ennen kuin sain ne kattilaan saakka. Pasta kannattaa leikata ison leikkuulaudan tms. päällä, josta on helppo nostella pastanauhat kattilaan.

Tämmöinen miellyttävä pallukka siitä sitten tulee! En suosittele keittämään tätä kokonaisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti