maanantai 20. toukokuuta 2013

Juustoisa cashewpähkinäkastike ja vihreä hummus

Cashewpähkinäkastikkeen pintaan on jo ehtinyt muodostua hieman kalvoa..

Löysin illalla keittiöstäni pussillisen cashewpähkinöitä, jotka olivat odottaneet syömistä ties kuinka kauan. Laitoin pähkinät kulhoon, kaadoin niiden päälle vettä ja päätin, että keksin tänäaamuna, mitä niistä tekisin.

Koska olen tosi usein – ainakin Vegan Cookin with Love sekä Totally Vegetarian -YouTube-kanavilla – törmännyt juustokastikeresepteihin, joiden pääraaka-aineena ovat cashewpähkinät, päätin itsekin kokeilla tuollaista kastiketta.  Oma versioni ihanan kermaisesta ja pikkiriikkisen tulisesta kastikkeesta on tässä.

Huom! Tarvitset onnistuaksesi tosi tehokkaan tehosekoittimen, joten lähinnä banaaneja soseuttavalla blenderillä ei välttämättä kannata tätä hommaa kokeilla. Itselläni on Gizmo-blenderi, joka on vähän niin kuin edullisempi mutta yhtä hyvä versio Vitamixistä ja sillä kastikkeesta tuli niin siloista, että varmuudenvuoksisiivilöinti ei jättänyt siivilään oikeastaan mitään sattumia.

Cashewpähkinäkastike
  • 4 dl cashewpähkinöitä (+vettä liottamiseen)
  • 5 dl vettä
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 paprika
  • 1 (tai useampi) chili siemenineen
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl jeeraa
  • 1 dl oluthiivahiutaleita
  1. Peitä cashewpähkinät vedellä ja anna niiden liota yön yli. Kaada liotusvesi pois.
  2. Laita liotetut pähkinät ja vesi blenderiin ja käytä konetta, kunnes pähkinät ovat hienontuneet hyvin sileiksi. Voit tarvittaessa siivilöidä pähkinämaidon.
  3. Pilko sipulit, valkosipulin kynnet, paprika ja chili ja lisää ne pähkinämaidon sekaan. Lisää myös suola, jeera ja oluthiivahiutaleet. Käynnistä tehosekoitin ja soseuta kaikki ainekset tasaiseksi.
  4. Kaada pähkinämassa kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike kiehuu. Käännä levy heti pienemmälle, sillä pähkinäkastike palaa helposti pohjaan. Anna kastikkeen kiehua pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Pähkinäkastike sakeutuu ja paksuuntuu melko paljon, joten se kiehuu kuplahtaen. Varo siis, ettei kattilasta poksahda päällesi tulikuumaa kastiketta!
  5. Käytä valmista kastiketta tacojen tai tortillojen täytteenä, dippinä tai pastakastikkeena.


Teen hummusta tosi harvoin, vaikka tykkäänkin siitä paljon. En yleensä mittaile tai mietiskele, mutta tällä kertaa tein poikkeuksen, jotta saan reseptin blogiin asti. Tästä hummuksesta tuli mukavasti pikkuisen tulista, mutta ei mitenkään äärimmäisen polttavaa.

Vihreä hummus
  • 5 dl keitettyjä kikherneitä
  • 0,5 dl vettä
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 vihreä chili siemenineen
  • 2 valkosipulin kynttä
  • kourallinen tuoretta persiljaa
  • 0,5 tl jeeraa
  • 0,5 tl suolaa
  1. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi.
  2. Käytä tortilloissa, kastikkeena, dippinä tai muuna herkkuna.
Tahmainen taidonnäyte

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti