keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Mustajuurikeitto

Ei välttämättä kannata kysyä vinkkejä tuohon kaurakermasöheröjuttuun –
siitä tuli ihan vahingossa tuollainen.

Aloin pitää mustajuurikeitosta tosi paljon vasta, kun söin sitä elämäni ensimmäisen kerran viime syksynä. Jostain syystä pidin kyseistä keittoa siihen saakka tylsänä ruokana, vaikka oikeasti se on yksinkertaisuudessaan äärimmäisen maukasta. Tarinan opetus lienee se, että ruoka-asioissa ei aina kannata luottaa intuitioon.

Ohjeesta riittää neljälle alkukeitoksi tai kahdelle kevyehköksi pääruoaksi.

Mustajuurikeitto
  • n. 500 g mustajuurta
  • 2 perunaa
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl öljyä
  • 5 dl vettä
  • 1 tl kasvisliemijauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1/8 tl valkopippuria
  • 1,5 dl kaurakermaa tai vettä
  1. Kuori mustajuuret ja leikkaa ne parin sentin pituisiksi paloiksi. Laita mustajuuret odottamaan kylmään veteen, jotta ne eivät mustu. Kuori myös perunat, leikkaa ne kahdeksaan osaan ja laita veteen odottamaan.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita kolme minuuttia.
  3. Kiehauta 5 dl vettä esim. vedenkeittimessä. Kaada mustajuurten ja perunoiden vesi pois ja laita juurekset kattilaan sipuleiden joukkoon. Kaada kiehuva vesi niiden päälle. Lisää kasvisliemijauhe.
  4. Keitä n. 20 minuuttia eli kunnes mustajuuret ja perunat ovat pehmentyneet.
  5. Soseuta sauvasekoittimella, lisää mausteet ja kaurakerma.
 
Niin siistin näköisiä taikasauvoja!!

4 kommenttia:

  1. Terveisin me kaikki, jotka pidämme jostain ruuasta tosi paljon ennen ensimmäistä maistamista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nooh, joskus sitä tulee arvioitua jonkun kasviksen maku etukäteen väärin ilman mitään syytä :)

      Poista
    2. Itselläni taas on käynyt juuri positiivisella tavalla! Luulin ennen etten tykkää esim. artisokista. Sitten tuli palo maistaa. Voi apua!!! Se maku oli aivan mahtava! Kokeilulistalla on seuraavaksi tällä ohjeella tehtynä mustajuurikeitto ja sen jälkeen vielä maa-artisokkakeitto. Itse fanitan molempia, vaikken ole maistanut. Joskus voi käydä myös hyvällä tavalla. :) Tahtoisin myös maistaa kaurajuurta. Meinaan sitäkin laittaa kasvimaalle tänä vuonna. Sitä ei oikein muuten mistään saa ja tietysti senkin vuoksi, että omat kasvikset ja juurekset ovat aika rock! <3

      Poista
    3. Mulle on käynyt mämmin kanssa niin, että muistin sen lapsuudesta tosi pahana juttuna. Sitten eräänä päivänä aikuisena teki ihan kamalasti mieli mämmiä, joten söin sitä ekaa kertaa kymmeneen vuoteen ja se oli hyvää!

      Kaurajuuri kuulostaa jännältä! En oo ennen siitä kuullut. Persiljajuurta oon katsellut kaupassa muutamia kertoja sillä silmällä, mutta en ole vielä uskaltanut ostaa.

      Poista