lauantai 23. helmikuuta 2013

Seitanburgeri ja majoneesi

Kärähtäneet ranskikset kruunaavat annoksen.

Tänään oli burgeripäivä, ja oi vitsit, miten maistuikin hyvältä! Majoneesinkin tein ihan vahingossa, kun kaikenlaiset soosit ja soosintekoainekset näyttivät olevan lopussa.

Seitanpihvit (8 kpl)
  • keittämiseen vettä ja kasvisliemijauhetta tai suolaa
  • 1 dl gram- eli kikhernejauhoja
  • 2 dl gluteenijauhoja
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 2–2,5 dl vettä
  • Paistamiseen öljyä, valkosipulia ja soijakastiketta
  1. Kuumenna iso kattilallinen vettä ja mausta se kasvisliemijauheella tai suolalla.
  2. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita.
  3. Lisää vesi ja sekoita ensin lusikalla. Vaivaa taikinaa käsin, kun lusikka ei enää riitä.
  4. Jaa taikina kahdeksaan osaan, litistä ne ohuiksi pihveiksi ja pudota ne kiehuvaan veteen.
  5. Keitä 30 minuuttia. Kaada kattilan sisältö lävikköön ja painele varovaisesti ylimääräiset vedet pois seitanpihveistä.
  6. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja paista pihvit molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Lisää pannulle paistamisen loppuvaiheessa murskattua valkosipulia ja soijakastiketta.
Voit tehdä kerralla isomman määrän seitania ja pakastaa sen sopivina annoksina. Tämä seitan on maultaan suht mietoa, joten jos olet tulisen ruoan ystävä, ole hyvä ja lisää seitantaikinaan mieleisiäsi mausteita, kuten cayennea tai muuta chiliä. Seitanpihvit voi tietysti myös marinoida, jos siltä tuntuu.

Leivoin sämpylät itse ja laitoin niiden väliin tomaattia ja lehtisalaattia. Leikkasin sipulin renkaiksi ja paistoin sitä margariinissa pienellä lämmöllä pitkään ja hartaasti. Viimeisen silauksen burgereille antoi majoneesi, jonka maustoin suosikkiyrtilläni eli tillillä.

Pikamajoneesi n. 1,5 dl
  • 1 dl luomusoijakermaa* (esim. Provamel)
  • 0,5 dl öljyä
  • 1 tl omenaviinietikkaa (tai sitruunamehua)
  1. Mittaa soijakerma, öljy ja etikka sauvasekoittimen kulhoon.
  2. Surauta sauvasekoittimella noin kymmenen sekunnin ajan.
  3. Mausta mieleisilläsi asioille, kuten vaikka tillillä.
*Luomusoijakermalla tämä onnistuu, mutta tavallisella soijakermalla tulee lirua! Pahoittelut, jos joku on kokeillut ja homma on mennyt mönkään!

Mutta muuten ihan oikeasti majoneesin tekeminen on noin helppoa! Useinhan majoneesinteko-ohjeissa käsketään lirutella öljy pikkuhiljaa muiden ainesten sekaan, mutta homma onnistuu tälläkin tyylillä. Nesteenä tässä voisi varmasti käyttää myös soijamaitoa, eivätkä nuo mittasuhteetkaan välttämättä ole noin pakolliset. Itsekin tein tätä nyt ihan ekaa kertaa, enkä usko, että vahingossa osasin mitata oikeassa suhteessa ja oikeita aineksia.

Älkää katsoko leikkuulautaa!

3 kommenttia:

  1. käykö tähän majoneesiin kaurakerma?

    VastaaPoista
  2. En ole kokeillut, mutta ilmeisesti ei käy. Fiksummat ovat kertoneet tämän johtuvan siitä, että majoneesin valmistuksessa on kyse emulsion tekemisestä ja emulsiota varten tarvitaan proteiinia, jota kaurakermassa ei ole niin paljon kuin soijakermassa. Tämän tarkemmin en osaa valitettavasti auttaa :/

    VastaaPoista
  3. Etsiresepti.fi on tosi kurja, koska se tukkii googlen haut ja on täynnä mainoksia. :(

    VastaaPoista