perjantai 23. elokuuta 2013

Vähän haastetta

Olen ollut vähän laiska vastaamaan haasteisiin, joita silloin tällöin blogimaailmassa saan. Jätän tällä(kin) kertaa jatkohaastamiset toteuttamatta, mutta vastaan parhaani mukaan saamiini kysymyksiin.

Laiskiainen riippukeinussa (jonka blogin ensimmäisen sanan luen aina vahingossa ilman ensimmäistä i-kirjainta ja josta tulee hauska mielikuva) haastoi minut tällaiseen juttuun: laiskiainen-riippukeinussa.blogspot.fi/2013/08/tartun-haasteeseen.html. Suuri kiitos haasteesta!

1. Minkä ruoan valmistat parhaiten?
Linssikeitto saattaisi olla oikea vastaus, sillä melko usein minulle esitetään avopuolison puolesta toive, että sitä valmistettaisiin yhteiseksi evääksi.

2. Mitä elintarvikkeita ottaisit mukaan yli 10 tunnin junamatkalle?
Kaksi Oatlyn pillikaakaota, Nakd-merkkisen minttusuklaaraakapatukan, sekoituksen kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä (ananasta, mangoa, inkamarjoja, taateleita, cashewpähkinöitä ja parapähkinöitä), täytettyä patonkia (margariinia, tomaattia, kurkkua, salaattia, sipulia ja paistettua kylmäsavutofua), vettä, maissinaksuja (sen varalle, että tulee matkapahoinvointia), kuivattua inkivääriä (samoin matkapahoinvoinnin varalle), vegaanisen suklaapatukan ja ehkä vielä jotain muuta, koska syöminen on tärkeä juttu.

3. Mitä ruokaa tarjoat seuraavissa juhlissasi?
Olen enemmän jälkiruokien kuin pääruokien tarjoaja, joten juhlissani keskitytään yleensä makeisiin syömisiin. Ehdottomasti ruokalistalla olisi itsetehtyä jäätelöä.

4. Oletko pettynyt jonkun maan ruokatarjontaan? Miksi?
Aikuisena en muista pettyneeni. En tosin ihan hirveästi ole maailmalla reissannutkaan. Sen sijaan tulen ikuisesti muistamaan karvaan pettymyksen, jonka koin ekaluokkalaisena matkustaessani Espanjaan isovanhempieni kanssa. Eräänä päivänä söimme kiinalaisessa ravintolassa ja oman annokseni nuudelit eivät oikein miellyttäneet. Uskottelin itselleni useamman vuoden ajan, että nuudelit oli tehty suolista, koska ne olivat niin pahoja. Muina päivinä tuon matkan aikana söin pelkkiä ranskalaisia perunoita. Suureksi salaisuudeksi jää, olivatko nuudelit oikeasti niin pahoja vai oliko minulla vain hieman rajoittunut makuaisti.

5. Miten parantaisit Suomen ravintolatarjontaa?
Jos saisin diktaattorin lailla päättää, mitä Suomen ravintoloissa tarjotaan, niin poistaisin kaikki eläintuotteet ravintoloiden ruokalistoilta. Koska tämä ajatus on ehkä hieman utopistinen, niin esitän kainon toiveen, että kaikkien Suomen ravintoloiden listoilta löytyisi edes yksi hyvä valmiiksi vegaaninen annos. Kas, vastasin näköjään väärään kysymykseen eli ravintoloiden tarjonnan parantamiseen. Jos pitäisi miettiä, miten parantaisin ravintolatarjontaa, niin toivoisin lisää sellaisia kaikenlaisia ravintoloita, joista saa hyvää vegaaniruokaa, joka maistuu kaikille.

6. Minkälainen olisi unelmiesi ravintolakokemus?
Ravintoloiden annokset ovat yleensä omaan vatsaani melko isoja. Aika mahtavaa olisi, jos pääruoka olisi mitoitettu siten, että vasta jälkiruoan jälkeen olisin sopivassa ähkyssä. (Vastauksesta voinee päätellä, että en juurikaan haaveile ravintoloissa syömisistä.)

7. Suosikki ruokajuomasi?
En yleensä juo ruoan kanssa mitään, koska en koe sen olevan hyväksi ruoansulatukselle, sillä vesi laimentaa mahahappoja. Jonkin aikaa ruoan jälkeen juon yleensä sellaista ihmeainetta kuin vesi.

8. Oletko yllättynyt joistain ruokatavoista tai -rituaaleista ulkomailla?
En muista, että olisin.

9. Oletko ruokahifistelijä?
Kyllä ja en. Rakastan yli kaiken keitettyjä perunoita margariinin kanssa, mutta rakastan yli kaiken myös sitä, että saan käyttää jänniä raaka-aineita ja jänniä keittiövempeleitä ja tehdä jänniä juttuja, joihin kuluu paljon aikaa.

10. Minkälainen olisi unelmiesi piknik?
Sellainen, että olisi lämmin, mutta jossa salaatit ja muut kylmänä syötävät ruoat pysyisivät sopivan kylmänä ja pikkukakkusten kuorrutteet kiinteinä.

11. Oletko ruoan suhteen helppo vai hankala matkailija?
Omasta mielestäni olen helppo ruokamatkailija, vaikka en suostukaan syömään toisia olentoja ja niiden eritteitä. Kun ottaa etukäteen selvää matkakohteen tarjonnasta ja nappaa matkaan Vegan Passportin, niin ruokahommista selviää hyvin.


Lihaton liikkuja puolestaan haastoi minut näin: lihatonliikkuja.blogspot.fi/2013/06/haaste-ykstoist-ykstoist-x2.html. Isot kiitokset myös Lihattomalle liikkujalle!

Tässä ensin yksitoista satunnaista faktaa minusta:

1. Keksin jonkin aikaa sitten kokeilla jostain kuulemaan vinkkiä hedelmien etikkakäsittelystä. Kun hedelmät liottaa etikkavedessä, huuhtelee ja kuivaa, ne säilyvät huomattavasti pidempään homeetta kuin etikalla käsittelemättömät hedelmät. Ihan mahtava vinkki! Jos ostan kerralla ison läjän sitruunoita, joita en aio syödä kaikkia heti, niin tällä niksillä saan ne säilymään jopa viikkoja.

2. Olen äärimmäisen sotkuinen ihminen ja se ärsyttää minua joka päivä.

3. En usko, että voisin elää ilman huulirasvaa. Huulirasvojen top kolmoseni on seuraava:
  1. Hurraw! minttuhuulirasva
  2. Yaoh viherminttuhuulirasva
  3. Crazy Rumors minttusuklaahuulirasva.

4. Minun tekisi mieleni hehkuttaa tähän väliin kuukuppia, mutta koska tämä on ruokablogi, niin kehotan vain kaikkia siitä mitään tietämättömiä kuukautissuojaa tarvitsevia henkilöitä googlaamaan sen ja harkitsemaan sen ottamista käyttöön. Et tule katumaan!

5. Osaan soittaa jonkin verran kitaraa ja pianoa ja nokkahuilua. Näistä viimeistä tosin soittelen ehkä kerran kymmenessä vuodessa.

6. How I Met Your Mother on yksi parhaista tv-sarjoista ikinä. Tedin tyttöystävistä Victoria on suosikkini.

7. Sain kolmannella luokalla joululahjaksi Nintendon, joten tietysti samana iltana opettelimme isosiskoni kanssa pelaamaan Super Mario Bros -peliä. Minulla kesti jonkin aikaa tajuta, että ristiohjainta ei tarvitse näpyttää, vaan Mario liikkuu helpommin eteenpäin, kun nappia pitää pohjassa. En muista, pääsinkö tuona ensimmäisenä iltana pelin ensimmäistä kenttää vielä läpi vai en. Siskoni pääsi ja olin siitä salaisesti aika kateellinen. Vannon edelleen Nintendon nimeen ja pelaan erityisesti Nintendo DS:llä. Zelda-, Ace Attorney ja Professor Layton -pelit ovat suosikkejani.

8. Olen aika huono viherpeukalo, ja siksi olenkin hämmästynyt siitä, että yli vuosi sitten hankkimistani viherkasveista suurin osa on edelleen elossa. Tästä huolimatta haaveilen asunnosta, jossa olisi edes parveke, jossa voisi edes yrittää kasvattaa joitakin vihanneksia.

9. Olen 158 senttimetriä pitkä.

10. Minulla on aina ollut pitkät hiukset. Kymmenen vuotta sitten minulla oli rastat, mutta muutoin en ole käsitellyt hiuksiani väreillä tai permanenttiaineilla.

11. Viimeisin kirja, jonka olen lukenut, on Koko – Puhuva gorilla.Ja tässä vastaukset kysymyksiin:

1. Mikä kulkuneuvo kuvaa sinua parhaiten?
Ehkä jalat. Niillä pääsee tasaisesti eteenpäin ilman meteliä, eikä töyssytkään haittaa.

2. Miten palkitset/hemmottelet itseäsi?
Isoista toteutuneista jutuista palkitsen itseäni esimerkiksi ostamalla jonkin kalliin jutun, jonka ostamiseksi tarvitsee jonkin hyvän syyn. Esimerkiksi viime vuoden Vegfest-tapahtuman jälkeen ostin itselleni palkinnoksi järjestelmäkameran.

3. Mitä (elin)tarvikkeita jääkaapistasi löytyy aina?
Tummansinistä Keiju-margariinia, cashewpähkinöitä, kauramaitoa ja tomaattia.

4. Minkä kirjan soisit kaikkien lukevan?
Tämä on enemmän suositus kuin pakollinen luettava, mutta Isaac Bashevis Singerin Orja on todella vaikuttava teos, jossa käsitellään hienosti eläinoikeusasioita ilman, että kirjan varsinaisena pointtina on olla eläinoikeuskirja.

5. Mikä biisi saa sinut hyvälle tuulelle?
Hansonin Mmmbop.

6. Jos olisit supersankari, mikä olisi erikoiskykysi?
Lentäminen voisi olla kivaa.

7. Mitkä ovat viisi (5) tärkeintä esinettä arjessasi?
Puhelin, kamera, tietokone, huulirasva ja tehosekoitin.

8. Mistä ominaisuudestasi/taidostasi olet ylpeä?
Olen ihan tyytyväinen leipomistaitoihini sekä siihen, että osaan säilyttää toisten ihmisten salaisuuksia.

9. Paras aika vuorokaudesta?
Yö. Tai aamu, jos on herännyt vapaaehtoisesti eikä yhtään väsytä.

10. Mitä tavoitteita olet asettanut itsellesi?
Olisi kiva oppia ottamaan parempia valokuvia, soittamaan paremmin kitaraa ja laittamaan hiukset aina uusilla kivoilla tavoilla eikä vain hätäisesti ponnarille. Minulla ei siis ole näköpiirissä mitään kovin erityisiä ja ihmeellisiä tavoitteita.

11. Miten aiot saavuttaa tavoitteesi?
Lukemalla kameran käyttöohjetta, tarkkailemalla omia kuvia ja ehkä myös lukemalla asiasta jotain netistä; soittamalla kitaraa ja vähän miettimällä, miten sen voisi tehdä toisin; katsomalla YouTubesta hiustenlaittovideoita.

2 kommenttia: