keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Vaalea nakkikastike


Teki mieli perinteistä kotiruokaa, joten tein nakkikastiketta muusilla ja porkkanaraasteella. Käytin Bon Soyan nakkeja, joita löytyy nykyisin ainakin monista S-ryhmän isommista kaupoista kuten Topasinkin nakkeja. Ne on yksittäiskääräisty muoviin, joka pitää poistaa ennen nakkien leikkelyä ja paistelua.

Avopuolisoni sai tätä evääksi ja lähetti töistä viestin, jossa kehui ruokaa superhyväksi useammalla huutomerkillä. Voinen siis suositella tätä myös muille!!!

Jos haluat tästä ruskeaa kastiketta, jätä kaurakerma pois ja ruskista jauhot erikseen öljyssä ilman sipuleita ja nakkeja. Oluthiivahiutaleet ja etikka ovat tässä nostelemassa kastikkeen kivoja makuja esiin, joten en välttämättä suosittele jättämään niitä pois.

Nakkikastike kahdelle nälkäiselle tai neljälle pieniruokaiselle

  • 2 rkl öljyä
  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 pkt vegaanisia nakkeja (esim. Bon Soya tai Topas Wheaty*)
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 5 dl vettä
  • 1 tl etikkaa tai balsamicoa
  • 0,5 tl valkopippuria myllystä
  • 1 tl kasvisliemijauhetta
  • 0,5 tl savupaprikaa
  • 1 prk kaura- tai soijakermaa
  • 0,5 dl oluthiivahiutaleita
  1. Kuumenna öljy pannulla ja hienonna sillä aikaa sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulia pari minuuttia. Lisää valkosipuli ja kuullota sitäkin hetken aikaa. Pilko sillä välin nakit. Lisää nakit sipulien joukkoon ja paista hetken aikaa, jotta ne saavat hieman väriä.
  2. Lisää vehnäjauhot ja sekoita ne hyvin sipulien ja nakkien joukkoon. Lisää tarvittaessa hieman öljyä. Paistele jauhoa hetken aikaa.
  3. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Lisää etikka ja mausteet ja anna hautua pienellä lämmöllä vähintään viisi minuuttia.
  4. Lisää kaurakerma ja oluthiivahiutaleet vasta ihan lopuksi. Jos kastike tuntuu tosi paksulta, lisää siihen vettä.
  5. Tarjoile heti perunamuusin ja porkkanaraasteen kanssa.

*Jotkut tykkäävät Poutun kasvisnakeista. Minä en. En siis suosittele.

Perunamuusin teen yleensä ihan vain niin, että keitän kuoritut perunat kypsiksi, soseutan ne sähkövatkaimella ja lisään joukkoon sen verran kauramaitoa, että muusi on sopivan kuohkeaa ja pehmeää. Maustan perunamuusin yleensä margariininokareella ja yrttisuolalla.

11 kommenttia:

  1. Aivan loistava ohje, tätä täytyy kokeilla pikimmiten! Välillä tekee mieli nakkikastiketta, se on ihanan simppeliä ja nopeaa ruokaa. Minulla nuo bon soyan nakit menevät kylmänäkin ja olen tunkenut niitä jopa pizzaan, pakko olla yksi paketti jääkaapissa kaiken varalle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, nakkipitsa kuulostaa hauskalta :) Mä en itse tykkää Bon Soyan nakeista kylmiltään, mutta nakkikastikkeessa ja vastaavissa menevät kyllä tosi hyvin.

      Poista
  2. Voi tätä Oulua. Ihan isohko kaupunki tämä, mutta kyllä ne etelämmän Suomen valikoimat välillä tuntuvat hurjan isoilta. Kävin Prismassa, ja täällä ei ole kyllä mitään, ei edes niitä Poutun nakkeja talvisin. Niitä saa lyhyen aikaa joskus juhannuksen kieppeillä. Mutta kyllä minä vielä nakiksi muutun ja kokeilen tätä ohjetta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi pöh! Äkkiä vaan kauppiaalle tuotetoivetta :)

      Poista
  3. Voiko kasvisliemijauheen korvata jollain muulla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siihen voi laittaa kasvisliemikuution tai kasvisfondia. Jos sinulta löytyy lipstikkaa, niin sitäkin voi käyttää suolan kanssa :)

      Poista
    2. Okei, kiitos! :)

      Poista
  4. Voiko nuo ohuthiivahiutaleet korvata jollakin? Vaikuttaisiko se ruokaan paljonkin jos en käytä ollenkaan hiutaleita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oluthiivahiutaleet korostaa muita makuja, joten kastike jää pikkuisen vähemmän maukkaaksi ilman niitä. Asian voi korjata ihan vain laittamalla enemmän mausteita :)

      Poista
  5. Uudehkona vegaanina tämä resepti tuli todella tarpeeseen - kun kaikkeen uuteenkin kyllästyy ja haluaisi jotakin "tuttua".

    Noudatin melko orjallisesti reseptiäsi, ainut, että en käyttänyt kasvisliemivalmisteita (muut mausteet ohjeen mukaan<3). Sen sijaan juurikin lipstikkaa, yrttisuolaa ja vähän maustepippurijauhetta. Tuli niin perinteisen makuista, etten edes tavan nakeista yhtä ihanan perinteistä ole osannut tehdä!

    Uutena tuli tuo etikan käyttö kastikkeessa, innostuin ja laitoin 2tl, ja maku oli erittäin mieleinen! Suurkiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lipstikka on tosi ihanaa ja sopii just sopivasti liemikuution tilalle :) Kiva, että kastike maistui!

      Poista