maanantai 8. huhtikuuta 2013

Avokadopasta

Annos aseteltu kauniisti syliin, valkoisten kotilöffäilypitkienkalsareiden päälle.

Niin hyvää ja ähkyisää! Ohje on muokattu tästä Jolien reseptistä oman jääkaappini sisällön mukaiseksi, mutta tuo originaalimpikin versio on tosi hyvää.

Jos kaipaat annokseen lisää proteiinia, kuumenna pussillinen pakasteherneitä tai paista paketillinen kylmäsavutofua pastan ja avokadokastikkeen seuraksi.

Avokadopasta (2:lle)
  • 1 ruukullinen tuoretta basilikaa
  • puolikas ruukullinen tuoretta persiljaa
  • 1 kypsä avokado
  • 1 tuore chili
  • 1 tai useampi valkosipulinkynsi
  • puolikas punasipuli
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 0,5 dl oluthiivahiutaleita
  • 0,25 tl suolaa 
  1. Keitä pieni kattilallinen pastaa ja valmista sillä aikaa kastike.
  2. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimeen ja käytä konetta, kunnes kastike on tasaista. Voit vaihtoehtoisesti soseuttaa avokadon haarukalla, silputa loput ainekset mahdollisimman pieneksi ja sekoittaa kaikki kastikkeen ainekset yhteen.
  3. Yhdistä kastike valutetun pastan kanssa. Tarjoile heti. 

keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Salaatti, jolla on tosi tylsä nimi

Sillä on kyllä tosi tylsä nimi!
Jos raakojen kasvisten syöminen tuntuu työläältä tai vaikka mauttomalta, kannattaa niiden kanssa syödä jotain hyvää kastiketta. Uppoaa varmasti paremmin!

Värikäs kaalisalaatti
  • 0,5 dl kananmunatonta majoneesia (esim. Plamil, X-tra Kevyt tai tämä)
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • 1 tl sinappia
  • 1 tl öljyä
  • 0,25 tl suolaa
  • 0,25 tl mustapippurirouhetta
  • 3 dl suikaloitua punakaalia
  • 2 dl sulatettuja pakasteherneitä
  • 2 ohuiksi renkaiksi leikattua porkkanaa
  • 1 kuutioitu omena
  1. Sekoita majoneesi, valkosipuli, sinappi, öljy, suola ja pippuri.
  2. Sekoita niiden joukkoon loput aineet.
  3. Anna maustua jääkaapissa puoli tuntia ennen tarjoilua.
  4. Tarjoile lisukkeena tai vaikkapa leivän välissä.

Mutta on se kyllä oikeastikin värikäs!

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Pääsiäislammas

Tomaatin määrä lautasella lähinnä huvittaa.

Teinpä muuten tosi hyvää seitania!

Lampaattomat pihvit (n. 16 kpl)
  • 3 dl gluteenijauhoja
  • 1 dl kikhernejauhoja
  • 0,5 tl valkopippurijauhetta
  • 2,5 dl vettä
  • 0,5 dl öljyä
  • 4 murskattua valkosipulin kynttä
  • 2 tl raastettua inkivääriä
  • 2 kuivattua minichiliä murskattuna (tai muuta tosi tulista chiliä)
  • 1 rkl soijakastiketta
  1. Mittaa kattilaan 2 litraa vettä ja 1 rkl suolaa. Laita vesi kiehumaan sillä aikaa, kun teet seitanin.
  2. Sekoita gluteenijauhot, kikhernejauhot ja valkopippuri.
  3. Sekoita toisessa kulhossa vesi, öljy, valkosipuli, inkivääri, chili ja soijakastike.
  4. Kaada nesteseos jauhojen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Vaivaa taikinaa noin minuutin ajan.
  5. Muotoile taikina sellaiseksi ranskanleivännäköiseksi pötköksi ja leikkaa siitä terävällä veitsellä noin sentin paksuisia pihvejä.
  6. Kun vesi kattilassa kiehuu, pudota pihvit yksitellen veteen.
  7. Keitä 25 minuuttia. Valuta valmiit pihvit lävikössä.
  8. Kuumenna paistinpannulla loraus öljyä. Paista pihvejä kummaltakin puolelta kolmesta neljään minuuttia eli kunnes niiden pinta on saanut kauniin ruskean värin.
  9. Tarjoile vaikkapa perunamuusin, höyrytetyn lehtikaalin ja "gravyn" kanssa.

Perunamuusi (kolmelle tai neljälle vähän nälästä riippuen)
  • 1 kg perunoita (mieluusti jauhoisia, ettei muusista tule liisteriä)
  • 1,5 dl kauramaitoa
  • 0,5 tl yrttisuolaa
  • 1 rkl vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
  1. Kuori perunat ja keitä niitä n. 25 minuuttia eli kunnes ne ovat pehmeitä.
  2. Soseuta perunat sähkövatkaimella tai suttunuijalla.
  3. Lisää joukkoon kauramaito, yrttisuola ja margariini ja sekoita tasaisen kuohkeaksi.
  4. Tarjoile vaikkapa lampaattomien pihvien, höyrytetyn lehtikaalin ja "gravyn" kanssa.

"Gravy" eli jonkinlainen hyvä soosi eli kastike (mukailtu The Sexy Veganin ohjeesta)
  • 3 rkl vegaanista margariinia (tai öljyä)
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 sipuli kuutioituna
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl kasvisliemijauhetta
  • 1 rkl oluthiivahiutaleita
  • n. 4 dl kiehuvaa vettä
  • 1 tl soijakastiketta
  • 0,25 tl mustapippurirouhetta
  1. Kuumenna öljy ja kuullota valkosipulia ja sipulia siinä hetkinen.
  2. Lisää vehnäjauhot ja ruskista koko settiä muutaman minuutin ajan koko ajan sekoitellen.
  3. Lisää kasvisliemijauhe ja oluthiivahiutaleet. Sekoita.
  4. Lisää vesi muutamassa erässä. Käytä vettä sen verran, että saat itsellesi mieluisan paksuista kastiketta. Lisää myös soijakastike ja mustapippurirouhe.
  5. Anna hautua muutaman minuutin ajan.
  6. Tarjoile vaikkapa lampaattomien pihvien, perunamuusin ja höyrytetyn lehtikaalin kanssa.

Niin joo, se pääsiäislammas. Se saa puolestani kirmailla vapaasti. Miksi? No siksi!

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Seitannakkipiilopitsa

Löysin!
En ole koskaan ollut nakkien suurkuluttaja, mutta tätä eilen kuulemaani ideaa piti testata heti käytännössä. Seitannakkipiilopitsa on pitsaa, jonka reunojen alle on rullattu piiloon seitannakkeja!

Frankenberger-seitannakit eivät välttämättä ole väritykseltään sitä näteintä laatua,
mutta makunsa on oikein mainio.

Seitannakkipiilopitsa
  • 1 pitsataikina (+ 1 rkl seesaminsiemeniä)
  • 9 pientä seitannakkia (esim. Topas Frankenberger tai Topas Pikkupojan nakki)
Tomaattikastike
  • 0,5 dl tomaattipyrettä
  • 1 rkl Sriracha- tai Texas Pete -kastiketta (tai muuta tulista kastiketta)
Täytteet
  • 1 dl soijarouhetta (+ vettä ja 0,5 tl kasvisliemijauhetta)
  • 1 punasipuli
  • 2 tomaattia
  • puolikas paprika
  • puoli pakettia sulavaa soijajuustoa (esim. Cheezly Pepperjack)
Pinnalle
  • kuivattua oreganoa
  • valkosipulimurskaa
  1. Valmista pitsataikina ohjeen mukaan. Lisää taikinaan halutessasi seesaminsiemeniä. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi ja kaulitse se sitten pyöreähköksi levyksi.
  2. Sekoita tomaattikastikkeen ainekset keskenään. Levitä kastike pitsapohjan päälle.
  3. Asettele seitannakit pitsapohjan reunoihin. Rullaa pitsapohjaa seitannakkien päälle.
  4. Turvota soijarouhe kasvisliemellä maustetussa kuumassa vedessä. Kaada ja/tai puristele mahdollinen ylimääräinen vesi pois.
  5. Kuori ja suikaloi punasipuli ja leikkaa tomaatti ja paprika. Sekoita sipulit, tomaatti ja paprika soijarouheen sekaan ja kaada pitsapohjan päälle.
  6. Murustele pinnalle soijajuusto.
  7. Paista 250-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Ripottele valmiin pitsan päälle kuivattua oreganoa ja valkosipulimurskaa.
  8. Leikkaa slaisseiksi ja tarjoile.
Slaissit, kurkkaava seitannakki ja kattolampun välähdys.

perjantai 15. maaliskuuta 2013

Sipulirengaspikkuleivät

Kahvipöydän komistukset!

Miksi sipulirenkaissa on kolo? No tietysti sitä varten, että sinne laitetaan jotain täytettä, kuten soijajuustoa! Suosittelen syömään nämä ketsupin ja jonkin tulisen kastikkeen sekoituksen kera. Toimivat myös kylminä, jos nyt jostain syystä haluaa tarjota vaikka vieraille juhlissa tällaisia hassutuksia.

Sipulirengaspikkuleivät
  • pakastettuja paneroituja sipulirenkaita
  • sulavaa vegejuustoa
  • valkosipulirouhetta
  • (mustia) seesaminsiemeniä
  1. Asettele sipulirenkaat leivinpaperin päälle.
  2. Murenna niiden koloihin reilusti sulavaa soijajuustoa.
  3. Ripottele sipulirengaspikkuleipien pinnalle valkosipulirouhetta ja mustia seesaminsiemeniä.
  4. Paista 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.
  5. Anna pikkuleipien jähmettyä muutaman minuutin ajan ennen niiden siirtämistä, jotta soijajuusto ehtii hieman asettua eikä valu pois.

Soijajuustokasa kutistuu paistamisen aikana littanaksi, joten soijajuustoa saa laittaa paljon!
Yhdestä Cheezly-kiekosta riittää pyöreästi kuuteentoista pikkuleipään.

lauantai 23. helmikuuta 2013

Seitanburgeri ja majoneesi

Kärähtäneet ranskikset kruunaavat annoksen.

Tänään oli burgeripäivä, ja oi vitsit, miten maistuikin hyvältä! Majoneesinkin tein ihan vahingossa, kun kaikenlaiset soosit ja soosintekoainekset näyttivät olevan lopussa.

Seitanpihvit (8 kpl)
  • keittämiseen vettä ja kasvisliemijauhetta tai suolaa
  • 1 dl gram- eli kikhernejauhoja
  • 2 dl gluteenijauhoja
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 2–2,5 dl vettä
  • Paistamiseen öljyä, valkosipulia ja soijakastiketta
  1. Kuumenna iso kattilallinen vettä ja mausta se kasvisliemijauheella tai suolalla.
  2. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita.
  3. Lisää vesi ja sekoita ensin lusikalla. Vaivaa taikinaa käsin, kun lusikka ei enää riitä.
  4. Jaa taikina kahdeksaan osaan, litistä ne ohuiksi pihveiksi ja pudota ne kiehuvaan veteen.
  5. Keitä 30 minuuttia. Kaada kattilan sisältö lävikköön ja painele varovaisesti ylimääräiset vedet pois seitanpihveistä.
  6. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja paista pihvit molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Lisää pannulle paistamisen loppuvaiheessa murskattua valkosipulia ja soijakastiketta.
Voit tehdä kerralla isomman määrän seitania ja pakastaa sen sopivina annoksina. Tämä seitan on maultaan suht mietoa, joten jos olet tulisen ruoan ystävä, ole hyvä ja lisää seitantaikinaan mieleisiäsi mausteita, kuten cayennea tai muuta chiliä. Seitanpihvit voi tietysti myös marinoida, jos siltä tuntuu.

Leivoin sämpylät itse ja laitoin niiden väliin tomaattia ja lehtisalaattia. Leikkasin sipulin renkaiksi ja paistoin sitä margariinissa pienellä lämmöllä pitkään ja hartaasti. Viimeisen silauksen burgereille antoi majoneesi, jonka maustoin suosikkiyrtilläni eli tillillä.

Pikamajoneesi n. 1,5 dl
  • 1 dl luomusoijakermaa* (esim. Provamel)
  • 0,5 dl öljyä
  • 1 tl omenaviinietikkaa (tai sitruunamehua)
  1. Mittaa soijakerma, öljy ja etikka sauvasekoittimen kulhoon.
  2. Surauta sauvasekoittimella noin kymmenen sekunnin ajan.
  3. Mausta mieleisilläsi asioille, kuten vaikka tillillä.
*Luomusoijakermalla tämä onnistuu, mutta tavallisella soijakermalla tulee lirua! Pahoittelut, jos joku on kokeillut ja homma on mennyt mönkään!

Mutta muuten ihan oikeasti majoneesin tekeminen on noin helppoa! Useinhan majoneesinteko-ohjeissa käsketään lirutella öljy pikkuhiljaa muiden ainesten sekaan, mutta homma onnistuu tälläkin tyylillä. Nesteenä tässä voisi varmasti käyttää myös soijamaitoa, eivätkä nuo mittasuhteetkaan välttämättä ole noin pakolliset. Itsekin tein tätä nyt ihan ekaa kertaa, enkä usko, että vahingossa osasin mitata oikeassa suhteessa ja oikeita aineksia.

Älkää katsoko leikkuulautaa!

perjantai 22. helmikuuta 2013

Basilikapasta

Lautanen on aseteltu kauniisti syliin.

Tässä olisi ranskiksia monipuolisempaa pikaruokaa, sillä aikaa tämän ruoan valmistamiseen kuluu käytännössä pastan keittoajan verran. Suosittelen käyttämään pastana Urtekramin luomulaatuista täysjyväeläinpastaa, koska siinä on kirahvin mallisia pastoja. Pakastepavut päätyivät tähän ruokaan vahingossa, sillä luulin ottaneeni pakastimesta hernepussin ja huomasin asian vasta, kun olin mitannut pavut maissin kanssa samaan kulhoon odottamaan. Myönnän, että kyseessä oli herkullinen moka.

Basilikapasta (1–2:lle)
  • 2 dl pastaa
  • vettä ja suolaa keittämiseen
  • 1 dl pakastepapuja
  • 1 dl pakastemaissia
  • 2 dl pakasteherneitä
  • 1 dl tuoretta basilikaa
  • 2 pientä valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 0,25 tl mustapippuria
  • 0,25 tl suolaa
  1. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä ohjeen mukaan. Lisää keittämisen pariksi viimeiseksi minuutiksi mukaan pakasterehut. Jos haluat nopeuttaa rehujen kiehumista, voit liottaa niitä pastan kiehumisen ajan kulhossa, johon on kaadettu vedenkeittimessä kiehautettua tai pastakattilasta napattua vettä.
  2. Lataa basilika, valkosipuli, oliiviöljy, mustapippuri ja suola huhmareeseen, blenderiin, sauvasekoittimen kulhoon tai miniblenderiin ja soseuta kaikki ainekset mahdollisimman tasaiseksi.
  3. Valuta pastan ja pakastevihannesten joukosta vesi pois ja sekoita basilikaöljy niiden sekaan.
  4. Viimeistele annos niin halutessasi tuoreilla kirsikkatomaateilla ja cashewpähkinäparmesanilla.