tiistai 12. helmikuuta 2013

Marinoitu hernetempe ja peruna-bataattimuusi

Tiedättekö sellaisen blogin kuin Vegan Lunch Box?
Tässä on kyse vähän niin kuin samasta asiasta, mutta ei kuitenkaan.

Laskiaistiistain ja siihen kuuluvan hernekeiton hengessä tein tänään ruoaksi hernetempeä. Sen kaveriksi valmistin peruna-bataattimuusia, höyrytettyä romanescoa, kaurakerma-soijatuorejuustokastiketta ja raakoja lanttutikkuja, joista piti alunperin tulla raastetta, mutta joista tuli tikkuja, koska minusta tuli laiska. Aterian valmistukseen kului aikaa alle puoli tuntia, ja kaikkein kätevintä oli, että pystyin tekemään sekä muusin, kaalin höyryttämisen ja kastikkeen samalla levyllä käyttämällä kerroskattilaa!

Suhteeni tempeen on vakavoitumaan päin. Kun söin soijatempeä ensimmäisen kerran, olin lievästi sanottuna järkyttynyt, mutta muutamien kokeilujen jälkeen olen oppinut tykkäämään sen mausta kovasti. Olen jopa syönyt savustettua tempeä kylmänä suoraan paketista!

Käyttämäni hernetempe on tehty suomalaisista herneistä. Sen valmistajana on Palkuainen, jonka valikoimiin kuuluvat myös härkäpapu- ja lupiinitempet. Voisin kuvailla hernetempen olevan olemukseltaan vähän niin kuin kiinteää hernekeittoa, mutta vähemmällä suolalla. Tykkäsin tästä ihan törkeän paljon, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

Näistä riitti kolmeen annokseen, mutta jos syöjät ovat nälkäisiä riittänee näistä kahdelle.

Marinoitu hernetempe
  • 1 pkt (300 g) hernetempeä
Marinadi
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 2 rkl soijakastiketta (shoyu)
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 0,5 tl mustapippurirouhetta
  1. Murskaa valkosipulit ja yhdistä se muiden marinadin ainesten kanssa kulhoon.
  2. Pilko tempe sentin paksuisiksi siivuiksi ja laita marinoitumaan joko hetkeksi tai sitten yön yli jääkaappiin.
  3. Kuumenna paistinpannu ja paista tempepalat marinadeineen pannulla kauniin ruskeiksi.

Peruna-bataattimuusi
  • 2 pientä bataattia
  • 3 perunaa
  • 0,5 tl yrttisuolaa
  • 1 rkl maidotonta kasvimargariinia
  • 0,5 dl kauramaitoa
  1. Kuori ja lohko bataatit ja perunat. Keitä ne pehmeiksi. Keittoaika riippuu palojen koosta, mutta minulla kesti tähän noin 15 min.
  2. Kaada keitinvesi pois ja soseuta bataatit ja perunat perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Lisää yrittuola, margariini ja kauramaito ja sekoita tasaiseksi.

Kaurakerma-soijatuorejuustokastike
  • 2 dl kaura- tai soijakermaa (tai kaura- tai soijamaitoa tai molempien sekoitusta)
  • 2 rkl Tofutti soijatuorejuustoa (esim. valkosipuli & yrtti)
  • 1 tl maissitärkkelystä
  • 0,25 tl suolaa
  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna. Sekoita.
  2. Anna kastikkeen hautua ja tärkkelyksen kypsyä vähintään viisi minuuttia.

Hypnoottinen kaali!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti