sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Savutempesalaatti

Huomaa pussinsulkija.

Kävin tänään syömässä maailman parasta kaalikeittoa ja karjalanpiirakkaa ja munatonta & voitonta munavoita ja spelttikeksiä ja pakurilattea ravintolapäiväravintola Wanhoissa ewäissä. Illemma tuli uudelleen nälkä, joten tein vähän kevyemmän toisen päivällisen.

Syön nykyisin aika paljon tempeä, mitä en olisi uskonut silloin, kun maistoin sitä ensimmäisen kerran. Se tapahtui eräänä juhannuksena, jolloin halusin grillata jotain erikoisempaa kuin soijanakkeja ja soijaleikkeitä. Ostin purkillisen tempeä selvittämättä lainkaan, mitä sille kannattaisi tehdä. Lykkäsin tempen sellaisenaan grilliin, paistoin ja maistoin – ja jätin loput syömättä. Kuten jo aiemmin kerroin, syön nykyisin tempeä jopa suoraan paketista, joten tuo eka kerta tempen kanssa ei traumatisoinut kauhean pahasti, vaikka olinkin vuosia sitä mieltä, että en aio syödä tempeä enää koskaan.

Huomaa pussinsulkija.

Tempesalaatti yhdelle
marinoitu tempe
  • 100 g (savustettua) tempeä
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl nestesavua
  • 0,5 tl mustapippurirouhetta
muut rehut
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 0,5 tl (makadamia)öljyä
  • 0,5 tl balsamiviinietikkaa
  • hyppysellinen suolaa
  • puolikas kurkku
  • puolikas suippopaprika
  • 2 tomaattia
  • furikake-sekoitusta*
  1. Viipaloi tempe puolen sentin tai sentin paksuisiksi siivuiksi. Yhdistä marinadin ainekset ja kaada ne tempen päälle. Anna marinoitua joko yön yli jääkaapissa tai sen aikaa, kun valmistat salaatin rehuosion.
  2. Murskaa valkosipuli ja sekoita se öljyn, balsamiviinietikan ja suolan kanssa. Pilko kurkku, paprika ja tomaatit ja sekoita ne valkosipuliasian kanssa.
  3. Nostele tempe kuumalle paistinpannulle ja paista kauniin ruskeaksi molemmin puolin. Voit halutessasi lorauttaa hieman marinadia tempen päälle paistamisen aikana.
  4. Lado paistetut tempet kasvisten päälle ja ripottele salaatin pinnalle furikake-sekoitusta.
*Furikake on japanilainen maustesekoitus, joka ainakin omassa tapauksessani sisältää mustia ja vaaleita seesaminsiemeniä, merilevää sekä perillaa (what ever that is). Omani on peräisin Runsaudensarvesta, mutta sitä saanee myös aasialaisista ruokakaupoista. Jotkut furikaket sisältävät kalaa, joten ole tarkkana! Jos et saa furikakea käsiisi, voit jättää sen kokonaan pois tai korvata sen seesaminsiemenillä ja murskatulla norilevyllä.

Maailman kätevin asia, mitä tulee valkosipulin murskaamiseen.
Ostin tämän Tokyokanista Helsingistä. Huomaa myös pussinsulkija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti